Geld verdienen met een eigen webshop

Laatst bijgewerkt: 10 december 2024

Zelfs als je niets afweet van websites bouwen is het niet al te moeilijk om je eigen webshop te beginnen. Met de juiste webwinkel software kun je namelijk aan de slag met kant-en-klare designs. Als beheerder hoef je dan alleen nog een domeinnaam te regelen en je shop te vullen met producten om te verkopen.

Voordat je begint

Je eigen webshop beheren is super leuk en biedt je de mogelijkheid om online veel geld te verdienen. Maar het vereist ook doorzettingsvermogen. Je bent in het begin vooral bezig met het investeren van tijd en geld in het invullen en promoten van je webshop, en natuurlijk ook in het inkopen en/of maken van producten. Tegelijkertijd zal je in die beginfase waarschijnlijk maar weinig bezoekers hebben en dus ook niet zoveel inkomsten. Webwinkelier worden betekent ondernemen. Het biedt een hoop lange termijn potentieel maar vereist ook veel toewijding op de korte termijn.

De voordelen van een webshop

Het grote voordeel van een online winkel starten is dat je eerste investering een stuk lager is dan wanneer je een gewone winkel zou beginnen. Je hoeft geen winkelpand te huren en ook geen personeel aan te nemen. Het enige dat je nodig hebt is webwinkel software en producten om te verkopen. Goede webwinkel software kost een paar tientjes per maand, en er is zelfs een gratis oplossing. De hoogte van je investering hangt daardoor vooral af van de inkoopkosten van de producten die je wilt verkopen.

Wat te verkopen?

Je kunt natuurlijk iets gaan verkopen dat je zelf maakt (zoals sieraden, kinderkleertjes of vogelhuisjes), maar mogelijk interessanter is het inkopen van producten en die duurder doorverkopen. Goede sites om ideeën op te doen en producten in te kopen is bijvoorbeeld Alibaba. Dat is de grootste en beste site om direct met fabrieken in contact te komen. Dat betekent hele lage prijzen (je kunt vaak zelfs onderhandelen over de prijs). Nadeel is dat soms een minimum productaantal per bestelling van toepassing is.

Een leuk praktijkvoorbeeld van een aantal jaar terug is het iPig docking station. Op Alibaba werden die te koop aangeboden vanaf $25 per stuk (toen ongeveer €20) met een minimum afname van 10 stuks, maar hier in Nederland werd er toen gerust 70 of zelfs 80 euro per stuk voor gevraagd. Dat is nou online ondernemen!

Welke webshop software?

Heb je een idee voor een product om te verkopen? Dan is de volgende stap het kiezen van de juiste webshop software (ook wel “e-commerce platform” genoemd). Die software kan je veel werk uit handen nemen. Het zorgt voor het design van je shop, de webhosting, het afhandelen van betalingen, je administratie en véél meer. Als je geen programmeerkennis hebt is de software van Shopify meestal de beste keuze.

Heb je wel technische kennis en wil je echt zo goedkoop mogelijk je eigen webshop beginnen? Dan kan Magento een beter alternatief zijn. Dat is een open source e-commerce systeem, wat betekent dat het gratis is. Maar het betekent ook dat je zelf voor de hosting moet zorgen, zelf de software moet installeren en up-to-date houden, en problemen ook zelf (met behulp van Google) zult moeten oplossen. Meer informatie over Magento en het installeren vind je op het Nederlandse Magento forum.

Software gratis proberen

De grootste voordelen van Shopify zijn dat je geen programmeerkennis nodig hebt en dat de Shopify webwinkels automatisch aardig scoren in Google. Bovendien is op je domeinnaam na alles inbegrepen dat je nodig hebt als webwinkelier: van het design en de hosting, tot het betaalsysteem, orderadministratie, technische support en heel veel tips en handleidingen. Dat grote bedrijven zoals Philips ook Shopify gebruiken zegt eigenlijk wel genoeg.

Voor beginnende webwinkeliers is het Basic pakket vrijwel altijd een prima keus. Als je site groter wordt kun je je pakket altijd nog upgraden. Alle pakketten zijn inclusief technische support en kun je 14 dagen gratis uitproberen.

Een domeinnaam regelen

Niet standaard inbegrepen bij de pakketten van Shopify is de domeinnaam, maar voor het uitproberen van de Shopify software heb je die ook geen nodig. Van Shopify krijg je namelijk standaard een gratis domeinnaam in het formaat jouwshop.myshopify.com.

Als je serieus met je online winkel aan de slag wilt is het echter wel aan te raden een eigen .nl-domeinnaam te nemen (.com kan ook, maar .nl oogt meestal professioneler op de Nederlandse markt). Zo’n domeinnaam kun je gewoon via Shopify registreren. Heb je al een domeinnaam via een andere aanbieder geregistreerd? Ook geen probleem, dan kun je die gewoon gratis aan je webwinkel bij Shopify koppelen.

Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?

Omdat je producten gaat verkopen is het hebben van een KvK en BTW-nummer verplicht. Dat betekent dat je je zult moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bovendien moet je rekening houden met allerlei wetgeving voor webshops. Laat dat je echter niet afschrikken, het klinkt ingewikkelder dan het is. Inschrijven bij de KvK kost eenmalig €51,30 en stelt niet veel meer voor dan even langs gaan. Verder zorgt de webshop software er automatisch voor dat je KvK- en BTW-nummer op de juiste facturen en bonnen worden vermeld, en dat je webshop voldoet aan allerlei standaard wettelijke regels. Het meest relevant om dan nog te onthouden is de wettelijk verplichte bedenktijd: dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat klanten een online aankoop altijd minimaal veertien dagen moeten mogen retourneren.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
  • olivier van h.

    hoe kan ik mij aanmelden

    • Geldverdienen.nl

      Hi Olivier,

      Gewoon op de link naar de pagina van Lightspeed klikken ;-)

      We testen momenteel overigens nog een ander shop-systeem (Shopify) en dat systeem lijkt nog beter te zijn dan Lightspeed. Bovenstaand artikel zal zodoende waarschijnlijk binnenkort geactualiseerd worden.

  • Ajony W.

    Hoi, ik ben pas 16 jaar. Maar zou het leuk vinden om ook bijvoorbeeld een webshop te beginnen. Als ik bijvoorbeeld bij alieexpress 20 telefoons hoesjes inkoop van 5 euro. Moet ik dan 21 procent BTW betalen en de invoerrechten?

    • Geldverdienen.nl

      Hi Ajony,

      Excuses voor deze late reactie.

      Ja, die kosten behoor je formeel te betalen. Wel kan het zijn dat als het een hele kleine bestelling is, die soms door de douane komt zonder dat dat wordt opgemerkt. (Maar ook dan moet je die kosten formeel nog betalen, anders klopt je boekhouding later niet)

      Als je hier serieus mee aan de slag wilt is het aan te raden eens op het higherlevel ondernemersforum rond te zoeken en/of gewoon eens bij de KvK langs te gaan. Zie ook het kopje “Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?”

  • Jelle B.

    Hallo!
    Mag je ook gewoon spullen verkopen van bijvoorbeeld deal extreme zonder dat die persoon weet dat jij dat verkoopt?

    Groetjes
    Jelle

    • Geldverdienen.nl

      Hi Jelle,

      Dat mag absoluut. Wel moet je er rekening mee houden dat jij de verkoper bent voor de persoon aan wie jij verkoopt. Dat betekent dat jij ook de verantwoordelijkheid hebt geld terug te betalen of een vervangend product ter beschikking te stellen in geval er een probleem is, óók als de dealextreme-verkoper daar niet aan mee zou werken.

      Succes :-)

  • Anja S.

    Ik wil graag mijn eigengemaakte spullen verkopen in een webshop moet ik mij gelijk inschrijven bij de KVK

    • Geldverdienen.nl

      Hi Anja,

      Ja dat is verplicht, zie ook de laatste alinea. Ingewikkeld is het echter niet, gewoon even via deze pagina een afspraak maken,

      Succes :-)

  • yadira s.

    Ik wil graag een eigen webshop beginnen maar ben onafhankelijke distribiteur van een al bestaande webshop. Ik wil de kleding van deze bestaande online shop verkopen via een eigen webshop. Maar de bestaande shop daar heb ik een eigen link van zodat de mensen doorverwezen worden en zich ook eerst moeten registreren om te kunnen kopen. Wat moet ik doen en hoe moet ik beginnen hieraan?

    • Geldverdienen.nl

      Dag Yadira,

      In principe hetzelfde wat iedereen die een webshop wilt beginnen moet doen. Jij hebt enkel het voordeel dat je de inkoop van producten al onder controle hebt. (Realiseer je overigens dat je op deze manier vermoedelijk een concurrent wordt van je bestaande business..)

      Zelf een eigen webshop beginnen vereist ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Je zult in het begin veel tijd en moeite moeten steken in het uitzoeken van hoe je de dingen precies wilt aanpakken. Daarvoor kun je bovenstaande artikeltekst gebruiken, maar ook Google biedt natuurlijk hulp. Dat is niet altijd makkelijk maar op de (mid-)lange termijn is het succes dan ook in potentie stukken leuker en groter. Succes :-)

      Een andere goede informatiebron is overigens het Higher Level ondernemersforum.

  • Denise D.

    Hallo, ik heb een vraag over de algemene voorwaarden / leveringsvoorwaarden.

    Ben je als webshop verplicht om deze te laten opstellen? Of geld het ook als je zelf de voorwaarden opstelt en deze op je webshop zet?

    Mocht ik geen algemene voorwaarden / leveringsvoorwaarden op mijn webshop hebben, ben ik dan illegaal bezig?

    Mvg,

    • Geldverdienen.nl

      Hi Denise,

      Google is your friend ;-)

      Algemene voorwaarden zijn niet verplicht en als je ze wel wilt gebruiken kun je ze gerust zelf opstellen. Een goede site voor meer hulp bij dat soort thema’s is het Higher Level ondernemersforum.

  • Chiara L.

    Ik wil graag een webshop openen maar ik woon niet in Nederland. Bij de KVK moet je fysiek binnen Nederland werken, maar hoe zit het dan met een webshop? Ik richt me met Nederlandse spullen op de Nederlandse markt.

    • Geldverdienen.nl

      Hi Chiara,

      Je kunt het beste gewoon even contact opnemen met de KVK zelf, je bent vast niet de eerste in deze situatie ;-)

      Succes

  • Rick W.

    De KVK in je bericht is niet gratis! De kosten hiervoor zijn eenmalig 50 euro! hierbij krijg je je KVK inschrijving plus een BTW nummer!

    • Geldverdienen.nl

      Hi Rick,

      Dank voor je toevoeging, je hebt gelijk. Dit artikel is geschreven in een tijd dat inschrijven bij de KvK nog wel gratis was, maar dat is in de tussentijd inderdaad veranderd. De artikeltekst is inmiddels geupdate.

  • nico b.

    Hallo,

    Ik vroeg mij af of het toegestaan is om kortingscodes te gebruiken of waardebonnen, bij grote online bedrijven en deze producten dan door te verkopen.
    En mag je alle producten verkopen, of moet je daar soms toestemming voor hebben van het ‘merk’/bedrijf die de producten produceert/verkoopt.

    Gr

    • Geldverdienen.nl

      Dag Nico,

      Ja dat mag, toestemming is niet nodig. Wel belangrijk is dat je je niet voordoet als het betreffende bedrijf (het moet voor de koper duidelijk zijn dat je een onafhankelijke webshop bent) en dien je net zoals andere webshops BTW in rekening te brengen. Kijk anders ook eens op het Higher Level ondernemersforum. En anders sowieso verstandig om eens bij de KvK langs te gaan. Succes :-)

      • Michelle B.

        Hoi, ik zit toevallig net deze website te bekijken en zie deze reactie voorbij komen. Ik heb namelijk ook een vraag over het gebruiken van een merk. Ik heb een aantal producten gezien die gebaseerd zijn op het merk Jordan (basketballijn van Nike). De schoenen van Jordan zijn erg bekend, en op de sleutelhangers die ik heb gezien staan deze schoenen afgebeeld. Ze zijn dus niet van het merk Jordan, maar de schoen staat er wel op. Zou ik in overtreding zijn als ik zulke dingen verkoop op een website? Het zijn gewoon leuke hebbedingetjes en niet bijvoorbeeld kleding met het Jordan logo erop (dat zou hoogstwaarschijnlijk namaak zijn en niet mogen). Ik hoop op een snelle reactie ondanks dat deze pagina al een tijdje bestaat :)
        Met vriendelijke groet,
        Michelle

        • Geldverdienen.nl

          Hi Michelle,

          Dat is waarschijnlijk geen probleem, maar zeker weten doen we dat ook niet. Stel je vraag anders een op het Higher Level ondernemersforum. Succes :-)

  • Nico V.

    Hi,
    Ik zou graag een webshop aanmaken maar dan niet echt zelf verkopen maar dan eigenlijk koppelen aan een andere webshop waar producten worden verkocht
    Hoe kan ik hiermee juist geld verdienen plus hoe zit dit dan met de belastingen? Mvg nico

    • Geldverdienen.nl

      Hoi Nico,

      Dat kan en is eigenlijk gewoon affiliate marketing maar dan via een webshop-layout, meer informatie daarover op de pagina over affiliate marketing. Wel zal standaard webshop software zoals SEOshop dat mogelijk niet heel makkelijk ondersteunen en ben je in dat geval toegewezen op het zelf bouwen/tweaken van je webshop; dat zou kunnen door zoals in de tekst beschreven Magento te gebruiken.

      Wat betreft belastingen werkt alles eigenlijk nog precies hetzelfde: winst = inkomsten – kosten, en dat geef je op dezelfde manier aan en daarover betaal je dezelfde belastingtarieven. Belangrijkste verschil is dat je minder kosten zult hebben (omdat je geen producten hoeft in te kopen) en minder inkomsten (omdat de affiliate commissie die je verdient bij de verkoop van een product uiteraard maar een deel van de verkoopprijs is). Succes.

  • Maaike S.

    Als ik een eigen webshop start en ik koop alles in bij bijvoorbeeld AliExpress en het dan doorverkoop op mijn website. Mag dit? Sommige artikelen zijn echte merken (of namaak…het blijft China natuurlijk). Kan ik dan geen claims of boetes verwachten van die bedrijven waar het merk officieel van is. Ik lees alleen maar, je kunt verdienen aan het doorverkopen maar ik ben bang voor claims. Hoe zit dit nou precies?

    • Geldverdienen.nl

      Hoi Maaike,

      Als verkoper ben je zelf volledig verantwoordelijk voor wat je verkoopt en voor de wetgever is het geen valide excuus als je zegt dat jouw leverancier beweerde dat een product wel echt of veilig was in geval dat feitelijk niet zo is.

      Wat dat betreft is het eigenlijk te adviseren om via AliExpress geen producten in te kopen waarvan beweerd wordt dat het merkartikelen zijn en ook geen producten die mogelijk aan strenge Europese veiligheidseisen moeten voldoen als je niet volledig zeker bent over de herkomst.

      Het antwoord op Albert’s vraag van 31 oktober 2015 is overigens ook wel behulpzaam hier.

      Succes in ieder geval :)

  • Huseyin G.

    Geachte Geldverdienen, ik wil ook graag een webshop beginnen, maar weet niet goed hoe. Als ik me alvast ga inschrijven bij de KvK moet ik dan ook gelijk belasting betalen of pas als ik iets verkoop?

    • Geldverdienen.nl

      Hi Huseyin,

      Je betaalt pas belasting (ver nadat) je iets verkoopt;

      Als zelfstandig ondernemer loop je in principe tegen twee soorten belasting aan: omzetbelasting en inkomstenbelasting. Omzetbelasting is de BTW die je moet afdragen over verkochte producten. Die draag je af nadat de klant het aan jou heeft betaald, meestal één keer per kwartaal in één keer over alles wat je verkocht hebt gedurende het betreffende kwartaal. En dan is er dus ook inkomstenbelasting; die betaal je pas ergens halverwege het jaar opvolgend op het jaar waarover het gaat.

      Voor meer informatie over dit soort onderwerpen kun je het beste eens rondkijken op het Higherlevel ondernemersforum.

      Succes!

      • Huseyin G.

        Super snel antwoord. Grandioos en bedankt voor de heldere reactie. Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik zo snel antwoord heb gekregen. Ik heb echt antwoord gekregen op mijn vraag. Dus ga binnenkort een webshop beginnen. De vorderingen zullen jullie ook weten. Nogmaals bedankt.

    • Caroline C.

      Wanneer je je aanmeld bij de kvk krijg je automatisch een btw nummer. Dus dat betekend dat je per kwartaal je inkomsten moet doorgeven dus ook al is het nul. Anders heb je problemen dan gaan ze schatten

  • Sheila B.

    Ik wil graag een webwinkel beginnen en spullen inkopen in China. Het enige probleem is dat er geen btw bon bij deze artikelen zitten hoe kan ik toch correct mijn btw aangeven? Ik bestel meestal onder de 22 euro zodat er geen kosten bij komen. Ik heb echt heel internet afgezocht naar een antwoord maar het blijft allemaal vaag.

    • Geldverdienen.nl

      Hoi Sheila,

      Je kunt alleen in Europa betaalde BTW aftrekken. Als je goederen van buiten de EU invoert moet je normaal gesproken BTW betalen op het moment en op de plek dat die goederen Europa binnen komen. Daar ontvang je dan ook een BTW-factuur van en die betaalde BTW kun je vervolgens (als je recht hebt op BTW-aftrek) inderdaad aftrekken.

      Je zegt: “ik bestel meestal onder de 22 euro zodat er geen kosten bijkomen”. Daarmee zeg je eigenlijk: “ik bestel voor dergelijk lage bedragen dat de overheid ervan uitgaat dat ik toch niet bedrijfsmatig handel en er daarom op het moment van invoer ook geen BTW en invoer-heffingen worden berekend”. Je betaalt over jouw invoer dus al geen BTW, en dan valt er ook niets af te trekken.

      Wat je doet (geen BTW afdragen op het moment van invoer) kan op zich wel, maar strict juridisch alleen als je op jaarbasis toch bijna geen BTW zou hoeven af te dragen. Zie ook deze en deze pagina van de Belastingdienst.

      Hopelijk heb je hier wat aan.

      Succes

  • Sadem T.

    Hi,

    Stel dat ik een webschop begin en dingen uit sites zoals alibaba, aliexpress, wish etc. doorverkoop.. Mag dit gewoon? Stel dat ik elke keer wat kleins koop dus voor een klein bedrag, mag ik dit gewoon doen zonder enige problemen?

    Of zou ik het toch aan de belastingdienst etc moeten doorgeven? Zo ja, welke stappen moet ik allemaal nemen?

    Alvast bedankt

    • Geldverdienen.nl

      Hi Sadem,

      In principe ja, maar je hebt dan wel een KvK inschrijving nodig en zult vervolgens aangifte omzetbelasting moeten doen. Zie ook het kopje “Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?” en deze KvK pagina.

      Voor meer hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf en voor informatie over het betalen van belasting als bedrijf is Higherlevel een goede site.

      Succes

      • Sadem T.

        Hoi,

        Bedankt voor het antwoord.

        Ik wil niet echt een bedrijf starten, maar eens in de zoveel tijd wat verkopen. Misschien maar met een winst van €50 per maand. Zou ik dit dan toch moeten doorgeven? Wat als ik dat niet doe? Hoe kunnen ze er dan achter komen?

        Alvast bedankt

        • Geldverdienen.nl

          Dag Sadem,

          Als een KvK-inschrijving niet nodig is (zie de link uit de vorige reactie), dan geldt wat belasting betreft het antwoord op de belasting vraag op de veelgestelde vragen pagina.

          Wettelijk behoor je dus al je bijverdiensten op te geven, doe je dat niet dan riskeer je een naheffing en boete. Hoe de Belastingdienst erachter zou kunnen komen dat je bijverdient is bijvoorbeeld door gegevens met je bank uit te wisselen..

  • Levi K.

    Beste

    Kan ik bij deze sites die genoemd om goedkoop in te kopen zomaar als gewone burger bijvoorbeeld 100 stuks van iets kopen en dat zonder probleem bij mij thuis te leveren ? Ik denk dat douane zich vragen zou stellen Mvg
    (Ik woon in België )

    • Geldverdienen.nl

      Hi Levi,

      Als je goederen invoert vanuit buiten de EU dan komen daar inderdaad een aantal extra kosten bij kijken. De precieze hoogte van die invoerkosten worden bij de douane bepaald, en je krijgt dan voordat je het pakket in ontvangst kunt nemen gewoon een rekening gepresenteerd die je eerst dient te betalen.

      De precieze hoogte van de extra kosten hangt van een heleboel factoren af. Een handige calculator om die kosten voor invoer in Nederland te berekenen vind je hier. Merk op dat in de meeste gevallen de BTW het grootste deel van die extra kosten is, maar dat als je handelt als onderneming (wat je formeel ook behoort te doen als je 100 stuks inkoopt, want zo’n bestelling is duidelijk voor de doorverkoop bedoelt), dan krijg je die betaalde BTW gewoon terug via de aangifte omzetbelasting.

      Meer informatie over Nederlandse invoerkosten vind je hier:
      Belastingdienst over internetaankopen
      Higherlevel ondernemersforum
      Informatie over de precieze gang van zaken in België hebben we helaas niet, maar met de hulp van Google kun je dat vast wel vinden. Succes!

  • Pim B.

    Ik ben zeer benieuwd naar jullie resultaten de afgelopen jaren!!

  • Albert B.

    Beste Geldverdienen.nl,

    dank voor dit informatieve artikel!
    Als ik op bijvoorbeeld alibaba kijk dan is het moeilijk om de officiële producten van grote merken (bijvoorbeeld Philips) op te sporen. Hoe kun je voor je eigen webshop in Nederland de beste elektronische producten inkopen van merken als Philips, Belkin etc.?
    Ben erg benieuwd hoe de inkoop werkt voor grotere online partijen als fonq en coolblue, weten jullie daar meer van af?

    Dank alvast voor de reactie!
    Mvg, Albert

    • Geldverdienen.nl

      Dag Albert,

      Goede vraag :)

      De fabrieken van gerenommeerde bedrijven zoals Philips bieden hun producten doorgaans inderdaad niet via portals zoals Alibaba aan. En als je er wel dat soort producten tegenkomt gaat het vermoedelijk om namaak, waarvan de verkoop in Nederland strafbaar is. De reden waarom bedrijven als Philips dat niet doen is dat hun reputatie en merk te belangrijk is; ze willen niet dat zomaar iedereen hun producten kan verkopen met alle risico’s voor imagoschade van dien.

      Hoe het bij de grote fabrikanten dan wel gaat? Via groothandels. Winkels kopen van origine in bij kleine groothandels, en die kleine groothandels op hun beurt weer bij grotere groothandels, welke wellicht direct bij de eindfabrikant inkopen. Al vervagen de grenzen wel wat door de komst van het internet. Er is in de handel in ieder geval vrijwel altijd “een baas boven baas” en de onderliggende regel is vrijwel altijd: des te meer je koopt, des te lager de prijs.

      Een winkelier kan winst maken op TVs door ze per stuk te verkopen meer ze bijvoorbeeld per 10 in te kopen bij een kleine groothandel. En die kleine groothandel kan daarop weer winst maken door ze wellicht per 500 in te kopen bij een grotere groothandel. En als die groothandel bereid is 20.000 televisies bij Philips in te kopen, dan is Philips vanzelfsprekend wel bereid daar op zijn beurt een leuk prijsje van te maken. Merk op dat het voor de winkelier niet interessant zou zijn om direct bij de grote groothandel of bij Philips in te kopen (want wat moet hij met 500 televisies?), en op hun beurt is het voor de grote groothandel en voor Philips om allerlei redenen van efficiëntie niet interessant om de televisies in kleinere aantallen aan te beiden (zodat de winkelier wel een directe klant zou kunnen zijn).

      Waar Makro een vrij bekende groothandel is voor kleine en middelgrote restaurants, heb je ook dat soort groothandels voor elektronica. Het probleem is echter dat deze niet zo makkelijk te vinden zijn. Ze hebben geen showrooms, en als je googlet op iets als “groothandel elektronica” dan vind je voornamelijk ‘groothandels’ die ook per stuk aan de consument verkopen (en dat zijn eigenlijk geen echte groothandels). Toch kun je ook wel wat echte groothandels vinden via Google, maar die hebben dan doorgaans niet een hele mooie klantvriendelijke website (daar hebben ze immers vrij weinig aan, wat ook meteen een reden is dat ze niet hoog in Google scoren). Tot slot, ook gewoon mailen en/of bellen met Philips zelf met de vraag met welke groothandels zij werken en waar je grote aantallen van hun producten kunt inkopen moet vast resultaat opleveren.

      Fonq en Coolblue zullen vermoedelijk ook ooit eens begonnen met inkopen bij groothandels, maar inmiddels zijn ze vast wel zo groot dat zo gewoon zelf onderhandelingen en deals met de fabrikanten sluiten. Voor beginnende webwinkeliers is dat echter natuurlijk niet weggelegd.

      Een echte aanrader voor meer informatie is overigens Higherlevel (een forum voor ondernemers). Succes :-)

  • Floris R.

    Hallo Geldverdienen.nl,
    Als eerst wil ik jullie een erg groot compliment geven met deze site!

    Als tweede heb ik een vraag:
    Ik heb zelf wat research gedaan bij http://www.alibaba.com en heb zeker wat goede deals gezien. Alleen vind ik persoonlijk heel veel bedrijven er niet betrouwbaar uitzien, zoals een bedrijf die een hoofdkantoor in Kenia heeft en die een PlayStation 4 voor $120,00 verkoopt. Is alles op alibaba betrouwbaar en hoe kunnen bedrijven zulke lage prijzen aanbieden?

    Bij voorbaat dank,
    Floris R

    • Geldverdienen.nl

      Hoi Floris,

      Dank voor het compliment :-)

      Wat betreft je vraag; Alibaba is eigenlijk een soort ‘Marktplaats.nl’ voor internationale bedrijven en fabrieken. Alhoewel het bedrijf erachter van alles doet om ervoor te zorgen dat dingen eerlijk verlopen, moet je -net als op marktplaats.nl- dus wel degelijk op je hoede zijn. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat het meestal ook.

      Waarschijnlijk geldt dat ook bij je voorbeeld van de PS4, alhoewel er wel redenen zijn waarom producten via Alibaba een stuk goedkoper kunnen zijn dat hier in Nederland in de winkel: vaak kopen of produceren die bedrijven op Alibaba zelf in het groot, en als je er iets wilt afnemen gelden er vaak grote minimum orderaantallen.

      Tips van Alibaba zelf om te voorkomen dat je opgelicht wordt staan hier. Zoals je kunt lezen is één van de tips via AliExpress te handelen; dat is een beetje de dealextreme van Alibaba, meer een webshop dus. Nadelen zijn iets hogere prijzen en dat je er in tegenstelling tot bij Alibaba geen op maat gemaakte producten kunt bestellen, voordelen zijn dat er doorgaans geen minimum orderaantal geldt en dat je ‘per escrow’ kunt betalen.

      Escrow houdt in dat als je betaalt je geld wordt vastgezet op een apart account, en dat het pas naar de verkopende partij wordt overgemaakt als jij de ontvangst van je order hebt bevestigd. Ontvang je niks, dan krijg je niet automatisch je geld terug maar wordt er een onderzoek in gesteld.

      • Floris R.

        Dank je voor het snel reageren! Nogmaals proficiat met deze website!

  • Lars van E.

    Hi,

    Als ik mijn nieuwe webshop wil inschrijven bij de KvK, weet ik niet welk formulier ik moet kiezen…

    Kan iemand mij hiermee helpen?

    Met formulier kiesen bedoel ik kiezen tussen bv, eenmanszaak etc.

    Bedankt!

    • Geldverdienen.nl

      Hallo Lars,

      Als je je wilt inschrijven bij de KvK kun je het beste gewoon even langsgaan bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. De mensen daar krijgen dit soort vragen tientallen keren per dag en kunnen je heel goed adviseren. Bovendien kun je het invullen van het formulier daar dan ook doen en ben je meteen klaar. In veruit de meeste gevallen is het handelen als eenmanszaak overigens het meest logisch.

      Voor meer hulp is het trouwens ook aan te raden eens wat op het Higher Level ondernemersforum rond te gaan zoeken.

      Succes!

  • Rick H.

    Ik kan via mijn vader hosting krijgen en ook een eigen domein naam. nu vraag ik me af waar je eventueel een kant en klaar design kan vinden waar ik natuurlijk wel zelf de producten kan inzetten?
    alvast bedankt!

    groetjes

    • Geldverdienen.nl

      Hi Rick,

      De beste gratis webwinkel software is Magento (zie ook de alinea direct onder de YouTube-video). Als je al wat ervaring hebt met het bouwen van websites of als je echt gemotiveerd bent dan kan dat absoluut een aan te raden aanpak zijn. Het beste advies is je te registreren op het Magento forum en daar wat rond te lezen en om tips te vragen.

      Heel veel succes!

  • Erwin van H.
    4

    E.e.a. hangt dan af van generen van bezoekers en dat is dan veel werk en duurt een tijd. De vraag is of een maandelijkse vergoeding van minimaal 45,- dan zin heeft als je de eerste paar jaar amper wat omzet. “Kosten gaan voor de baat uit” maar dan moet je wel budget hebben en bereid zijn zoveel risico te nemen. Dat moet je dus eerst heel goed inschatten en niet te rooskleurige verwachtingen hebben. Toen ik me ooit inschreef bij de KvK was dat niet nodig voor de “vrije sector”, maar daar valt handel dus niet onder, dus is het verplicht en het kost je wel degelijk een terugkerende en jaarlijks oplopende “bijdrage”. Wie gratis advies wil kan terecht bij evholten@gmx.com. Grtz, Erwin

  • Pieter N.

    Ik heb een webshop op Jimdo, hier staat dat de kleine bedrijven wetgeving geld en dat KvK nummer etc. niet nodig is.

  • sander v.

    Als je iets wil bestellen op alibaba.com dan moet je je eerst registreren en daar moet je je bedrijfsnaam ingeven? Maar wat nu? als je gewoon de spullen wilt kopen en doorverkopen maar niet via een webshop?,

    • Geldverdienen.nl

      Hi Sander,

      Alibaba is inderdaad alleen voor bedrijven. Als je inkopen wilt doen als consument dan kun je terecht bij Dealextreme. (Zie de uitleg onder het kopje “Wat te verkopen?”)

      Je mag overigens alleen spullen verkopen via een webshop als je ook officieel een bedrijf bent en dus een KvK-inschrijving hebt. Wil je als consument handelen dan is dropshipping meestal een betere keuze. Zie ook de uitleg op https://www.geldverdienen.nl/dropshipping/

  • Natascha V.

    Is het niet illegaal om dingen in te kopen en door te verkopen dan?

    • Geldverdienen.nl

      Hallo Natascha,

      Natuurlijk mag dat! Zolang je je tenminste aan de regelgeving houdt die wordt toegelicht in de tekst onder het kopje “Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?”. Dat betekent dus dat je je onder andere zult moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

    • Erwin van H.

      Dat heet handel :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens